Care sunt principalele complicații ale diabetului?
Diabetul poate duce la complicații care afectează multe părți ale corpului, inclusiv creierul, ochii, inima, rinichii și sistemul nervos. Complicațiile diabetului pot avea consecințe pe termen scurt sau pe termen lung (complicații cronice, respectiv acute).
Complicațiile pe termen lung apar atunci când organismul nu gestionează în mod corespunzător nivelul de glucoză din sânge, iar acesta rămâne ridicat pentru o perioadă lungă de timp. Menținerea nivelului de glucoză din sânge cât mai aproape de normal și efectuarea de controale regulate și teste de laborator reprezintă abordarea corectă pentru a întârzia sau preveni complicațiile pe termen lung ale diabetului. Acestea includ:
Complicații oculare
Multe persoane cu diabet zaharat dezvoltă retinopatie diabetică, o complicație caracterizată prin deteriorarea progresivă a vaselor de sânge care alimentează retina. Această boală poate apărea atunci când persistă niveluri ridicate de glucoză în sânge. Retinopatia determină înrăutățirea vederii și, dacă nu este tratată corespunzător, poate provoca chiar orbirea. Afectarea ochilor cauzată de diabet poate fi deja într-un stadiu avansat înainte ca vederea să fie afectată, astfel încât este esențial ca bolnavii de diabet să efectueze examinări oftalmologice regulate. Un diagnostic precoce și un tratament corect pot preveni orbirea.
Complicații ale cavității bucale
Persoanele cu diabet au un risc crescut de a dezvolta parodontită (inflamația gingiilor și a țesuturilor de susținere a dinților). Această boală poate provoca carii sau pierderea dinților, precum și duce la alte complicații, cum ar fi bolile cardiovasculare. Un control insuficient al gingiilor poate duce la infecții și probleme ale cavității bucale. O bună igienă orală poate preveni simptomele și complicațiile dentare, precum și îmbunătăți controlul glicemiei.

Complicații cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de invaliditate și mortalitate la persoanele cu diabet. Acestea sunt angina pectorală (durere sau disconfort în piept), infarctul miocardic (atac de cord), accidentul vascular cerebral/ischemia cerebrală, disfuncția circulatorie a vaselor mari de sânge periferice (reducerea fluxului de sânge care merge la nivelul membrelor) și insuficiența cardiacă congestivă (slăbiciune a inimii care duce la acumularea de lichid în plămâni și în țesuturile din jur). Valorile crescute ale tensiunii arteriale, colesterolului și glicemiei (toate frecvente în prezența diabetului) sunt factori suplimentari care afectează riscul crescut de complicații cardiovasculare.
Insuficiența renală
Diabetul este una dintre principalele cauze ale insuficienței renale cronice (adică afectarea persistentă și de durată a funcției renale). Deteriorarea progresivă a vaselor de sânge capilare din rinichi (cunoscută și sub numele de nefropatie) determină funcționarea defectuoasă sau insuficiența rinichilor. Menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale reduce semnificativ riscul de a dezvolta insuficiență renală legată de diabet.
Complicații în timpul sarcinii
Femeile cu diabet (indiferent de tipul acestuia) sunt expuse în timpul sarcinii la riscul următoarelor complicații legate de nivelurile ridicate de glucoză: tulburări de dezvoltare a fătului și probleme în timpul nașterii, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Nivelul ridicat al glicemiei în timpul sarcinii poate cauza o creștere fetală excesivă cu o creștere anormală a dimensiunii și greutății și probleme ulterioare în timpul nașterii, precum și riscul de hipoglicemie la nou-născut după naștere. În cele din urmă, fetușii expuși la niveluri ridicate de zahăr din sânge prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 pe parcursul vieții. Controlul atent al glicemiei în timpul sarcinii este foarte important. Pentru femeile cu diabet înainte de sarcină, monitorizarea și gestionarea adecvată a nivelului de glucoză trebuie să înceapă cu mult înainte de sarcină (planificare).
Complicații ale sistemului nervos
Afectarea sistemului nervos (neuropatie) se datorează persistenței în timp a hiperglicemiei și poate apărea oriunde în organism. Cea mai frecventă formă este neuropatia periferică, care afectează în principal nervii senzoriali din picioare. Simptomele se manifestă prin durere, furnicături și pierderea senzației. Din cauza neuropatiei, rănile nu sunt vizibile, care se pot transforma apoi în ulcere sau infecții care, în unele cazuri, duc la amputare. Afectarea sistemului nervos poate duce, de asemenea, la disfuncție erectilă (dificultăți în obținerea și menținerea unei erecții), ceea ce duce la probleme sexuale la bărbați, probleme cu sistemul digestiv, tulburări ale sistemului urinar și numeroase alte afecțiuni.
Piciorul diabetic
Leziunile sistemului nervos, combinate cu deteriorarea progresivă a vaselor de sânge, pot duce la apariția așa-numitului picior diabetic la persoanele cu diabet. Aceste probleme cresc riscul de ulcere, infecții și amputații. Riscul celei din urmă este de până la 20 de ori mai mare decât la persoanele fără diabet. Cu un management adecvat al nivelului de zahăr din sânge, pot fi evitate cauzele care duc la agravarea complicațiilor. Prin urmare, este recomandabil ca persoanele cu diabet zaharat să se supună unor examinări regulate (inclusiv o examinare a piciorului), pentru a identifica și trata din timp orice modificări.
Complicațiile pe termen scurt sau acute se pot datora unor niveluri prea scăzute sau prea ridicate ale glicemiei. Criza hipoglicemică include o serie de simptome care pot culmina cu pierderea cunoștinței (leșin), în timp ce complicațiile acute ale hiperglicemiei sunt cetoacidoza și starea hiperglicemică hiperosmolară. Aceste stări apar de obicei brusc și pot fi fatale. Cu toate acestea, complicațiile pot fi prevenite și tratate atunci când sunt cunoscute metodele de management adecvate.
Hipoglicemie: niveluri scăzute ale glicemiei în sânge3
Termenul de hipoglicemie înseamnă „nivel scăzut de glucoză în sânge”. Uneori este numită „hipo” și poate apărea în orice moment al zilei sau al nopții. Hipoglicemia apare atunci când organismul nu are suficientă glucoză (zahăr) disponibilă pentru a produce energie, adică atunci când nivelul de glucoză din sânge este de 70 mg/dL (3,9 mmol/L) sau mai puțin.
- Semnele și simptomele hipoglicemiei includ:
- Foame extremă și bruscă
- Dureri de cap
- Tremurături
- Slăbiciune / oboseală
- Transpirație rece
- Bătăi accelerate ale inimii
- Anxietate/agitație
- Iritabilitate
- Ce trebuie să faceți în caz de hipoglicemie:
- Măsurați glicemia pentru a vedea dacă valoarea este de 70 mg/dL sau mai mică.
Aplicați regula de 15:
- Luați 15 grame dintr-un carbohidrat cu acțiune rapidă care conține glucoză, de exemplu: un pahar mic de suc de fructe, trei sau patru lingurițe (1 lingură) de zahăr dizolvat în apă, gel de glucoză sau tablete (verificați ambalajul pentru a vedea cât reprezintă 15 g de glucoză).
- Așteptați 15 minute înainte de a vă măsura din nou glicemia
- Dacă valoarea glicemiei este încă scăzută, continuați:
- Alternați administrarea a 15 grame de glucoză cu așteptarea a 15 minute înainte de a face testul glicemiei. Repetați procesul până când se constată cel puțin două valori normale (>100 mg/dL) în absența simptomelor
- Pentru a evita o nouă criză hipoglicemică, asigurați-vă că luați următoarea masă sau gustare.
Dacă simptomele persistă, consultați-vă medicul.
Dacă nu este tratată imediat, hipoglicemia poate duce la alterarea stării de conștiență, cu confuzie severă sau leșin, iar în unele cazuri poate provoca convulsii. Este important să puteți recunoaște simptomele hipoglicemiei și să fiți pregătiți să le rezolvați rapid, în special atunci când se administrează injecții cu insulină. De asemenea, poate fi o idee bună să instruiți prietenii și familia să recunoască semnele hipoglicemiei și să o corecteze rapid în caz de urgență. Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă poate învăța familia și prietenii despre urgențele legate de diabet și cum să le rezolve.
Hiperglicemie: niveluri ridicate de glucoză în sânge2
Hiperglicemia (sau nivelul ridicat al glicemiei în sânge) poate apărea atunci când dieta, activitatea fizică și terapia nu sunt echilibrate corespunzător: dietă proastă, activitate fizică insuficientă și terapie medicamentoasă inadecvată. Poate apărea, de asemenea, atunci când nu vă simțiți bine sau sunteți stresat. Dacă nivelul glicemiei este ridicat, este posibil să prezentați un risc mai mare de infecție, iar o infecție, la rândul ei, poate determina o creștere și mai mare a glicemiei.
Semne de hiperglicemie
Hiperglicemia este principalul indicator al diabetului și, prin urmare, se manifestă cu aceleași simptome ca și boala. Acestea includ:
- Nevoia de a urina frecvent
- Setea excesivă și/sau foamea excesivă
- Gura uscată
- Pierdere bruscă în greutate
- Vedere încețoșată
- Lipsa de energie și oboseală extremă
- Ce trebuie să faceți în caz de hiperglicemie
- Luați legătura cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă trebuie să vă schimbați tratamentul.
- Verificați regulat glicemia.
- Beți mai multă apă pentru a facilita excreția renală a excesului de zahăr din sânge.
- Faceți exerciții fizice moderate.
- Reduceți și echilibrați corect porțiile de alimente la mesele care urmează.
- Cetoacidoza diabetică4 este cauzată de o acumulare de cetone în sânge. Cetonele sunt substanțe chimice reziduale care se formează atunci când, ca urmare a deficienței sau absenței insulinei, organismul nu mai este capabil să utilizeze glucoza și, prin urmare, începe să ardă grăsimi pentru energie. Acumularea unor niveluri ridicate de cetone în sânge are un efect toxic asupra organismului.
Semnele și simptomele cetoacidozei includ respirația dificilă, rapidă sau greoaie, cu respirația mirosind a fructe coapte; greață, vărsături, niveluri ridicate de corpuri cetonice în sânge și urină și niveluri ridicate de glucoză în sânge.
Cetoacidoza diabetică este o afecțiune gravă care necesită intervenție imediată. De obicei, este necesară spitalizarea. Dacă suspectați că aveți simptome de cetoacidoză, contactați asistența de urgență sau mergeți imediat la cel mai apropiat spital.
Pentru a preveni apariția acestei afecțiuni, puteți verifica prezența cetonilor în urină cu ajutorul unui kit de testare a urinei disponibil în farmacii. Dacă testul este pozitiv și glicemia depășește 240 mg/dl, trebuie să evitați orice efort fizic. De asemenea, ar trebui efectuate alte teste de sânge și de urină la o unitate medicală specializată. Starea hiperglicemică hiperosmolară3 este o urgență metabolică care apare de obicei la persoanele în vârstă cu glicemie foarte ridicată. În mod obișnuit, această stare este declanșată de o boală preexistentă, cum ar fi pneumonia, o infecție a tractului urinar sau o altă infecție, sau de absența unui plan de tratament adecvat pentru gestionarea diabetului.
Această afecțiune acută duce la deshidratare severă și, dacă nu este tratată, poate provoca alterarea stării de conștiență până la comă și moarte. Alte semne și simptome includ urinarea frecventă, setea excesivă, febra și înrăutățirea vederii.
Această complicație este, de asemenea, o afecțiune gravă care necesită o intervenție imediată. Dacă bănuiți că aveți simptomele, contactați asistența de urgență sau mergeți imediat la cel mai apropiat spital.
Pentru a preveni această afecțiune, efectuați o monitorizare regulată a glicemiei, mai frecvent atunci când nu vă simțiți bine. Pentru a afla când și cum să efectuați o analiză a glicemiei, consultați medicul dumneavoastră.
Cum să preveniți complicațiile diabetului?
Atunci când nu este gestionat corespunzător, diabetul poate duce la complicații pe termen scurt (acute) sau pe termen lung (cronice). Un management adecvat și cuprinzător al diabetului poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate legate de diabet. Aceasta include:
- menținerea unui bun control glicemic
- menținerea unui bun control al tensiunii arteriale și al valorilor colesterolului
- efectuarea de controale regulate de laborator și de examinări ale ochilor și picioarelor pentru a detecta și trata orice problemă într-un stadiu incipient
- învățarea a tot ceea ce trebuie să știți despre cum să gestionați cel mai bine diabetul, inclusiv
- alegerea unei diete/alimente sănătoase
- o activitate fizică constantă
- luarea medicamentelor strict conform prescripției medicului dumneavoastră
- autocontrolul regulat al glicemiei
- cunoștințe despre gestionarea urgențelor legate de diabet.